Biely čaj

Biely čaj je najprirodzenejšie spracovaný čaj – jeho názov pochádza z farby tipsov, čo sú najmenšie a najčerstvejšie lístky, ktoré majú na sebe biele “chĺpky”. Čaj sa spracúva veľmi jednoducho – lístky sa odtrhnú z čajovníka a nechajú sa zvädnúť na otvorenom povrchu a potom krátky kontakt s teplom (v prípade čínskej metódy “panvice”) zastaví oxidáciu.

Kvalita bieleho čaju sa posudzuje aj podľa pomeru tipsov a zvyšných lístkov. Výsledná farba suchého bieleho čaju je zmesou svetlosivej/bielej a čiernej farby.

Nálevy majú spravidla svetlejšiu farbu, ale sila chuti a vône môže rozhodne prekvapiť – biely čaj je tiež najsilnejší z hľadiska antioxidantov a tiež teínu (čajový ekvivalent kofeínu).

Prevezmime to od základov

Mnohí ľudia si denne doprajú horúce nápoje, najmä čaj, ako súčasť bežnej stravy a doplnenia tekutín. Zatiaľ čo vo svete sa pod pojmom čaj vždy rozumie nápoj obsahujúci listy čajovníka čínskeho, u nás do tejto kategórie patria prakticky všetky bylinné odvary, ktoré sa konzumujú horúce alebo ľadové.

Za pravý čaj by sa však mal považovať len nápoj, ktorého základom je čajovník; skutočnosť, že je nejakým spôsobom ochutený, však už nehrá úlohu.

Existujú tri základné druhy čaju, a to čierny, zelený a biely.

Rozdiely medzi týmito druhmi čaju spočívajú nielen vo farbe alebo chuti, ale aj v obsahu telu prospešných látok. Prečo teda variť biely čaj?

Čo je biely čaj a ako sa líši od zeleného a čierneho čaju

Dlho bol biely čaj v krajine vzácnosťou a bolo ho možné nájsť len v špecializovaných čajovniach. Dnes si ho však môžete vychutnať v rôznych formách, od sypaného až po balený. A čím je výnimočný?

Biely čaj sa podobne ako čierny alebo zelený čaj, ktoré sú všeobecne známe širokej verejnosti, vyrába z listov čajovníka.

Hlavný rozdiel (rovnako ako medzi ostatnými dvoma) spočíva predovšetkým v charakteristikách zberu a následnej prípravy. Biely čaj sa vyrába len z mladých lístkov (výhonkov a púčikov), ktoré mu dodávajú veľmi jemnú sladkú a plnú chuť.

Na rozdiel od iných čajov, proces spracovania zahŕňa len jemné sušenie. Práve náročnosť výroby a skvelá chuť, ktorú získava, z neho pôvodne urobili čaj pre váženú čínsku šľachtu, ale dnes si jeho výhody môže vychutnať každý z nás.

Ako piť biely čaj

Pri príprave bieleho čaju je dôležité venovať osobitnú pozornosť teplote vody, ktorou sa zalieva. Rovnako ako pri zelenom čaji by teplota nemala prekročiť 80 °C. Čaj by sa mal pripravovať v malej čajovej kanvičke v primeranom množstve – sypané čaje majú zvyčajne jednu čajovú lyžičku na jednu malú šálku, zatiaľ čo porciované čaje majú presné množstvo na vrecúško uvedené na obale.

Obvyklý čas namáčania je 3 až 5 minút.

Kratší čas lúhovania zvyčajne nedodá čaju potrebnú intenzitu; dlhší čas lúhovania by mohol spôsobiť, že čaj bude horký. Podobne ako iné druhy čaju, aj biely čaj sa často vyrába z viacerých nálevov.

Porovnanie dvoch červených čajov – jeden z Phoenixu, druhý z Wuya

Tento proces slúži na otvorenie jeho chutí, zvyčajne je najlepší druhý a tretí nálev (ak sa pripravuje sypaný čaj). Čaj by sa mal piť ešte teplý alebo len mierne vychladený, aby sa účinné látky, ktoré obsahuje, dobre vstrebali do tela.

Druhy bieleho čaju

Biely čaj sa vyrába v niekoľkých odrodách, ktoré obvykle súvisia s regiónom, v ktorom sa pestuje a spracováva. Medzi tie neznámejšie patria:

  • Pai Hao Ying Zhen (alebo Bai Hao Yin Zhen) – je biely čaj vyrobený z pôvodnej odrody a priamo v tradičnej čínskej oblasti
  • Pai Mu Tan (alebo Bai Mu Tan) – modernejšia odroda, ktorá vznikla krížením pôvodných čínskych odrôd pestovaných v rôznych krajinách

Pôvodné odrody čajovníka, z ktorých sa pripravoval biely čaj, sa označovali ako Da Hao a Da Bai, ale ich charakter neumožňoval komerčné spracovanie.

V súčasnosti môžeme nájsť mnoho ďalších odrôd bieleho čaju vrátane Darjeelingu alebo rôznych zmesí.

Zmesi bieleho čaju zvyčajne obsahujú základnú zložku z jednej z uvedených odrôd, ktorá je obohatená o bylinky alebo časti exotických rastlín či sušeného ovocia.

Môžete tiež naraziť na veľmi zaujímavé zmesi bieleho a zeleného čaju, ktoré vynikajú svojou zvláštnou chuťou a farbou. Zelený a biely čaj sa môžu miešať, najmä kvôli ich podobným vlastnostiam a metódam prípravy.

Prínosy bieleho čaju pre ľudský organizmus

Látky obsiahnuté v bielom čaji sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné – okrem kofeínu, ktorý má povzbudzujúce účinky a v tomto druhu čaju sa nachádza v optimálne nízkom množstve, oceníte aj ďalšie zložky, ktoré sa uvoľňujú počas nálevu.

Tradičné ručne vyrábané čaje – tu sa pečú

Podobne ako čierny alebo zelený čaj, aj biely čaj obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus, t. j. zbaviť ho škodlivín s negatívnym vplyvom na jeho fungovanie.

Antioxidanty sú dôležitou súčasťou budovania imunity a celkovej rovnováhy organizmu a pomáhajú bojovať proti vírusom a baktériám.

Pošli tento příspěvek svému blízkému