Blend/Blending

Keď na obale čaju nájdeme anglické slovo blend, znamená to, že ide o čajovú zmes. Čajové zmesi sa zvyčajne používajú pre čierne čaje, ale v zmesi môžu byť aj iné druhy čaju.

Čaj je veľmi špecifická rastlina, ktorá pri príprave ľahko prijíma akúkoľvek arómu. To sa dá veľmi dobre využiť pri príprave zmesí.

Kombináciou rôznych čajov vzniká jedinečný konečný produkt, ktorý má špecifickú chuť.

Týmto spôsobom je tiež možné kompenzovať rozdiely v kvalite čajových lístkov a medzi jednotlivými ročnými obdobiami. Kvalita úrody závisí od klimatických podmienok. Preto je úlohou ochutnávača (čajového degustátora) zabezpečiť, aby bol konečný produkt stály, pretože spotrebiteľ požaduje to, na čo je zvyknutý.

Do čaju sa môžu pridať ďalšie ochucujúce zložky.

Harmonia by mala byť charakteristickým znakom každej vyváženej čajovej zmesi. Výrobca musí dbať na to, aby jedna zložka neprekryla druhú, napríklad silný kardamón môže úplne prekryť jemnú ružu.

Pošli tento příspěvek svému blízkému