Čadó / Čanoju

Chanoju alebo chado (tiež sado) alebo ocha je názov čajového obradu, tiež čajový obrad. Samotný výraz čanoju by sa dal preložiť ako “horúca voda na čaj”. Je to postup rituálneho charakteru, ktorý má pevné pravidlá.

Týmto pojmom sa môžu označovať čínske aj japonské čajové obrady, ale ten japonský je známejší.

História uctievania čaju

História čajového rituálu je v Japonsku veľmi dlhá. Silnú tradíciu má aj pitie čaju ako takého. Dnešné zdroje naznačujú, že sa tak mohlo stať už za vlády kniežaťa Šotoku, ktorý vládol v rokoch 572 až 622.

Mladší pôvod

Samotný rituál čanoju je o niečo mladší. Podľa súčasných zdrojov ho do Japonska priniesli budhistickí mnísi z Číny v 12. storočí. O štyri storočia neskôr sa táto tradícia rozvinula.

Rituál musí mať vyhradený priestor, čajovňa, v ktorej sa koná, sa nazýva sukija. Hoci má obrad pomerne prísny poriadok, je zároveň veľmi elegantný.

Japonskí umelci, učenci a samuraji ho zdokonalili.
Základným náčiním, ktoré by malo byť súčasťou tohto obradu, je čaňová miska (chawan), keramická alebo glazovaná dóza na čaj (chaire), bambusová metlička na šľahanie čaju (chasen) a zvláštne tvarovaná bambusová lyžička (chashaku). Samozrejmou súčasťou čajového rituálu je aj vhodná výzdoba a oblečenie.

Počas chanoyu sa podáva matcha čaj s tradičnými sušienkami. Tie pôsobia ako chuťová rovnováha k pôvodnému horkému čaju.

Ako dlho trvá obrad

Vzhľadom na sofistikovanosť antickej tradície musíme počítať s neobvyklou dĺžkou.

Celý obrad trvá v priemere približne 4 hodiny. Počas týchto hodín sa pripravuje hustý zelený čaj koiča. Ak sa v Japonsku pripravuje riedky čaj usucha, chado je kratšie a trvá približne hodinu a pol. Každý pohyb a každý predmet v ňom má presne určenú úlohu.

Hoci bol čajový rituál pôvodne určený najmä pre bohatých samurajov a lordov, časom sa výrazne zdemokratizoval.

V súčasnosti je prístupný aj pre ženy a deti.

Pošli tento příspěvek svému blízkému