Čierny / červený čaj

Proces výroby čierneho čaju je veľmi jednoduchý – lístky sa odtrhnú, nechajú sa zvädnúť a nechajú sa úplne oxidovať na vzduchu.

Na celom svete sa čierny čaj označuje kvôli veľmi tmavej farbe finálnych lístkov. Ale pozor, v Číne sa čiernemu čaju hovorí červený čaj, pretože má takú farbu. Preto sa nenechajte zmiasť rôznymi označeniami.

V Číne používajú termín Hongcha = červený čaj.

Čierny čaj je obľúbeným nápojom nielen pri raňajkách, pretože má bohatú chuť a vôňu. Zistite, čo presne je čierny čaj, aké druhy si môžete vychutnať a ako prospieva ľudskému zdraviu.

Čo je čierny čaj

Čierny čaj sa získava z listov vždyzeleného čajovníka dvoch druhov. Camellia sinensis má kratšie listy a pestuje sa najmä v Číne a okolitých krajinách. Camellia sinensis assamica má väčšie listy a pestuje sa najmä v niektorých častiach Indie a na Srí Lanke. Na výrobu čierneho čaju z tejto rastliny je dôležitý spôsob jej spracovania. Čierny čaj je zo všetkých druhov najviac oxidovaný, a preto je jeho chuť najvýraznejšia.

To sa dosiahne tak, že sa čajové lístky nechajú pred varením úplne oxidovať.

Wuyi v celej svojej kráse[/caption]

Ako sa pestuje čierny čaj?

Čajovníkovým rastlinám sa najlepšie darí v chladnejšom podnebí s ročným úhrnom zrážok najmenej 100 cm za rok, t. j. v monzúnovom podnebí. Preto sú typickými pestovateľmi krajiny ako Čína, Japonsko, India, Srí Lanka, Taiwan a Keňa. Táto tropická rastlina je najvhodnejšia pre oblasti od 2 500 metrov nad morom až po vysoké nadmorské výšky. Kvalita rastlín sa zvyšuje s vyššou nadmorskou výškou, ale rastú pomalšie.

Frekvencia zberu sa tiež líši v závislosti od nadmorskej výšky, ale minimálne sa zbiera dvakrát ročne.

Čajové rastliny sa pestujú ako kríky v radoch a kríky sa udržiavajú vo výške jedného metra, aby sa ľahšie zbierali. Najčastejšie sa rozmnožujú odrezkami, ktoré zaručujú rovnorodé rastliny. Zakorenia a vysadia sa do ôsmich týždňov, pričom zrelosť dosiahnu za tri až päť rokov.

Rastlina potom vydrží tridsať až sto rokov produkovať kvalitné čajové lístky. Po dosiahnutí zrelosti sa rastliny špeciálne prerezávajú. Odstránia sa len vrchné dva listy a púčiky, aby sa rastliny udržali v počiatočnom štádiu rastu.

Tým sa podporia nové výhonky a maximalizuje sa úroda. V záujme zachovania kvality sa čajové lístky zbierajú väčšinou ručne.

Ako sa pije čierny čaj?

Pred pitím konkrétneho čaju je najlepšie skontrolovať postup odporúčaný výrobcom. Môže sa totiž líšiť v závislosti od typu.

Vo všeobecnosti však možno urobiť nasledovné:

  • Vodu nechajte zovrieť až do bodu varu alebo len do bodu varu pre jemnejšie čaje, ako sú prvé zbery typu Darjeeling. Pre tieto prípady je lepšie použiť vodu pred bodom varu a kratšiu infúziu.
  • Na jednu šálku (250 ml) stačí 1 čajová lyžička sypaného čaju alebo 1 čajové vrecúško. Čaj zalejte prevarenou vodou, pre sypaný čaj je vhodné použiť infuzér.
  • Nechajte čaj lúhovať príliš dlho, stačí 3-5 minút. Ak má čaj správnu chuť, môžete ho vyskúšať počas lúhovania a prípadne ho nechať trochu dlhšie. Ak chcete zachovať intenzívnu arómu a teplotu, prikryte šálku počas naparovania.
  • Väčšina čiernych čajov má takú výraznú chuť, že ich dokonale dopĺňajú iné príchute (mlieko, med, cukor alebo citrón).

Najznámejšie druhy čierneho čaju

Čierny čaj sa pestuje po celom svete, ale najznámejšie sú štyri krajiny, ktorých špecifické miesta pestovania dali čaju aj svoje názvy.

Každá z týchto krajín produkuje čaj s odlišnými vlastnosťami:

  • India: jedny z najsilnejších čajov sú tie z provincie Assam, jemnejšie čaje s výraznými muškátovými a ovocnými tónmi pochádzajú z provincie Darjeeling. Čaje z oblasti Nilgiri sú sladké a voňavé.
  • Srí Lanka: Pôvodne známa ako Cejlón, dala svoje meno aj miestnym čajom. Líšia sa podľa konkrétnej lokality pestovania, ale vo všeobecnosti sú silné, svieže a s nádychom korenia.
  • Čína: Všetky čaje sa zrodili v Číne a práve čínske čierne čaje majú špeciálne tvary listov podľa konkrétnych provincií. Vo všeobecnosti sú komplexnejšie, jemnejšie a majú sladšiu príchuť. Jedným z najznámejších je Keemun z provincie Anhui.
  • Keňa: Miestny čierny čaj má výraznú, plnú chuť a je veľmi silný.

Aké sú zdravotné výhody čierneho čaju?

  • Obsahuje veľa antioxidantov: tieto bojujú proti voľným radikálom a tým pomáhajú celkovému zdraviu.
  • Znižuje riziko vzniku cukrovky: pri pravidelnom pití čierneho čaju sa znižuje hladina cukru v krvi.
  • Zlepšuje trávenie: zefektívňuje trávenie a zmierňuje tráviace ťažkosti. Môže pomôcť zabrániť rastu baktérií, ktoré spôsobujú vredy, a tiež pomáha zmierniť tráviace ťažkosti, ako je hnačka.
  • Zvyšuje energiu a koncentráciu: pretože ide o čaj, ktorý má jeden z najvyšších podielov kofeínu. Vďaka aminokyseline L-theanin sa vstrebáva hladšie a pôsobí účinnejšie.
  • Chráni srdce: pretože znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje tiež hladinu cholesterolu a pomáha predchádzať aj mŕtvici.
  • Zlepšuje zdravie ústnej dutiny: redukuje zubný povlak na zuboch a zabraňuje rastu baktérií.

Pošli tento příspěvek svému blízkému