Druhý deň v Guangzhou a čajovému šialenstvu nie je konca kraja :)

Ako som písala minule, po čítaní sa ťažko spí (a preto bol budíček okolo pol desiatej), takže sme s Tomášom veľa nespali…

Dnes sme sa trochu “upokojili” – po ryžovej kaši na raňajky sme sa vybrali do špecializovaného obchodu s čajmi puerh, liubao a heicha (veľmi tmavé druhy so špecifickou chuťou) – po xxxx. pokuse sme dokonca našli čajník (pôvodne čajníky), ktorý sme si nakoniec kúpili.

V podstate sme si s Tomom nezávisle od seba vybrali tie isté kúsky, ktoré sa zhodovali s tým, čo nám majiteľ podal s fantastickým čajom – najprv Liubao, potom tmavý (skôr zelený) Puer a potom o 10 rokov staršiu verziu toho istého čaju.

Nakoniec sme si objednali pol kila Liubao a jednu z čiernych fazúľ = bude to veselé.

Prešli sme ešte niekoľko vybraných obchodov s čajmi a vonnými tyčinkami, ale od Tomášových priateľov sme sa dozvedeli, že problém s náhradami a falzifikátmi kvalitných výrobkov nie je len pri čajoch, ale aj pri asi 99 % vonných tyčiniek a práškov (ani som nevedel, že existujú, a pritom ich mnísi už stovky rokov používajú vo forme veľkých vyprázdnených sitiek v chrámoch, ktoré potom nechajú pomaly tlieť a voňať…).

Zajímavosť pre milovníkov čaju: čaje v Číne (aspoň pokiaľ som mal možnosť poznať) sa zvyčajne zalievajú 100-stupňovou vodou priamo z kanvice – tu sa nehrajú na ochladzovanie vody na 80-90 stupňov – oolongy, tmavé čaje ako heicha, puer, čínske červené = všetko 100. Mnohé z nich sa pri tejto teplote tiež nalievajú na zeleno alebo bielo (nie všetky). Prečo je to tak? Teplá voda teda odhalí všetky vlastnosti čaju (pozitívne aj negatívne) = je to ideálny spôsob pri ochutnávaní a výbere čajov na obchodovanie…

Dohodli sme si popoludnie s Thomasovým priateľom, ktorý vlastní čajovú školu v jednom z mrakodrapov v centre mesta Chuang-čou. Celá akcia bola klasicky dlhá, ochutnali sme (konečne po x tmavých) svieže zelené čaje, pozreli si rituál vytvárania voňavého “symbolu”, pochutnali si na miestnych zákuskoch a taxíkom sa odviezli cez celú HZ (asi za 50 jenov) do nášho hotela…

Mali sme skvelú večeru – jedlu pravdepodobne neskôr venujem špeciálnu časť 🙂 Užite si to!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Pošli tento příspěvek svému blízkému