Prvý zber znamená prvý zber, niekedy tiež jarný zber. Koná sa od konca februára do konca apríla. V tomto období majú rastliny sivozelené listy s charakteristickou korenistou vôňou.
Nie je to len o tom zistiť, z akého obdobia čaj pochádza.
Táto etiketa tiež určuje kvalitu čaju. Čaje zozbierané v období prvej flush patria spolu s druhou flush k tomu najlepšiemu, čo súčasný trh ponúka.
Toto označenie sa inak používa najmä pre čaje Darjeeling. Pochádzajú z Indie, kde rastú na úpätí Himalájí.
Jedná sa o jeden z najviac cenených čiernych čajov, preto sa mu hovorí “šampanské čajov”. Sú veľmi jemné. Vyznačujú sa jemnosťou, sviežosťou, vôňou a sladkou chuťou. Tomu zodpovedá aj ich veľmi vysoká cena.
Znalci čaju ich majú obzvlášť radi.