Fragmentový čaj / čaj CTC

Lomený čaj (broken, preto sa niekedy označuje písmenom B) je špecifický druh čaju. Vyrába sa z zlomkov čajových lístkov. Dôvodom tohto typu spracovania čaju je lepšie uvoľnenie farbiva a čajovej arómy.

Čajové lístky sa umiestnia pod valec, ktorý je vybavený ostrými zubami. Čajové lístky sa doslova trhajú a potom sa strojom zrolujú do malých tvrdých guľôčok.

Na výrobu tohto čaju sa používajú dve základné technológie.

Prvý sa nazýva CTC (crushing/crushing, tearing/curling/rolling).

Preto sa bežne stretávame s pojmom CTC čaj. Výhodou tohto procesu je, že zber nemusí byť taký opatrný, spracovávajú sa aj staršie čajové lístky. Nemá to však negatívny vplyv na kvalitu konečného výrobku.

Ďalšou možnosťou výroby frakcionovaného čaju je takzvaná ortodoxná metóda. Listové čaje sa vyrábajú len týmto postupom. Jeho podstatou je ručný zber čajových lístkov, ktorý sa vykonáva skoro ráno. Zozbierané listy sa musia spracovať v niekoľkých krokoch.

V spracovateľských závodoch sa listy nechajú zvädnúť, potom nasleduje proces valcovania.

To je dôležité na uvoľnenie bunkovej šťavy, čím sa uľahčí následná oxidácia. Ďalšou fázou je oxidácia alebo fermentácia čajových lístkov. Nakoniec sa listy musia vysušiť a roztriediť, aby sa nakoniec mohli v príslušnom balení dostať k zákazníkom.

Pošli tento příspěvek svému blízkému