Gaiwan / Zhong

Gaiwan tiež kaj-wan, cha wan alebo tiež zhong je tradičná súčasť prípravy čaju, ktorá vznikla za dynastie Ming.

Bolo to obdobie rozkvetu výroby keramiky a porcelánu, čo podnietilo vznik tejto nádoby. Predchodcom dnešného gaiwanu bola miska známa ako chawan.

Jeho história

Gaiwan sa začal používať v čase, keď sa pri konzumácii čaju začali uprednostňovať listy pred práškom. Je to šálka, ktorá sa používa na namáčanie čajových lístkov a zároveň na ich konzumáciu. Skladá sa z misky a pokrievky, neskôr sa súčasťou súpravy stal aj tanier.

Táto nádoba je vhodná predovšetkým na jemné čaje, t. j. biele a zelené čaje.

Čím sa líšia

Typickou vlastnosťou tejto nádoby je jej schopnosť ľahko odvádzať teplo. Je to spôsobené jeho tvarom, ktorý sa rozširuje smerom zdola.

Na zalievanie čaju nie je potrebné sitko. Veko, ktoré sa dodáva so súpravou, nepasuje presne na pohár. Vytvorí sa medzera, ktorá umožní, aby sa čaj jednoducho vylial.

Odtiaľ pochádza názov gaiwan, ktorý sa dá doslova preložiť ako gai (zakrytý) a wan (miska).

Veľkosť gaiwanu

Veľkosť gaiwanu je pre jednu osobu, súčasné sú okolo 100 ml. Umožňuje jednoduchú prípravu čaju podľa vašej chuti vrátane teploty vody a sily nálevu.

Vyrába sa z rôznych materiálov, môže to byť porcelán alebo sklo, keramika alebo kamenina yixing. Nádoba sa ľahko čistí, aróma čaju sa nežiaduco nemieša ani pri príprave rôznych druhov.

Pošli tento příspěvek svému blízkému