Za týmto označením sa skrýva jeden z klasifikačných stupňov, ktorý môže vysvetliť kvalitu čaju, ktorý máme pred sebou. Vzťahuje sa na čaje čiernej alebo červenej farby.
Najprv je dôležité upozorniť na poškodený tag. To znamená, že nejde o celé čajové lístky, ale o triedu lámaných čajov. Zlomené čaje sa kvalitou nelíšia od celolistových, stále sú to veľmi dobré čaje.
Fragmentové čaje sú obľúbené najmä preto, že sa rýchlejšie vylúhujú
.Niektorí milovníci čaju im však nepripisujú veľkú váhu.
Orange pekoe naznačuje, že púčik a prvé dva listy boli spracované. Výraz zlatý nás upozorňuje na to, že ide o čaj s vyšším podielom vrcholových púčikov, ktoré sú najmladšou, a teda najlepšou časťou celej rastliny. Ide teda prakticky o najkvalitnejšiu triedu lámaných čajov.