Heicha

Heicha je tradičný tmavý čaj z provincie Guangxi, ktorý sa nenachádza nikde inde ako v Číne. Väčšina čaju, ktorý dnes poznáme, pochádza z Číny a Japonska. Tento čaj prechádza procesom fermentácie. Podobne ako Pu-erha.

Počas fermentácie sú čajové lístky vystavené vysokej vlhkosti v teplom prostredí. Teplota prostredia sa reguluje pridaním vody. 

Fermentácia

Po fermentácii sa víno necháva dozrieť vo veľkých bambusových kazetách. Výsledný čaj má výraznú drevitú a machovú chuť, vďaka ktorej sa veľmi ľahko pije. Heicha sa doslova prekladá ako “čierny čaj” a na Západe sa používa na označenie všetkého, čo je známe ako tmavý čaj alebo tiež čaj po fermentácii. 

Liečenie

Podobne ako Liubao má Heicha v čínskej medicíne dôležité postavenie. Tieto čaje sú pozoruhodné tým, že majú dvojitú vzácnu kvalitu, a to:

  1. teplo
  2. chlad

Predpokladá sa, že čaj odstraňuje prebytočnú vlhkosť a v prípade potreby dokáže aj zahriať telo. Rovnako ako Liubao, aj Heicha dobre podporuje trávenie, takže tento čaj je vhodný pred jedlom aj po ňom.

Ako sa pripraviť

Čaj sa odporúča variť najmenej pri teplote 90 stupňov Celzia počas 3 – 4 minút.

Nálev môžete opakovať niekoľkokrát v závislosti od vašej chuti. 

Pošli tento příspěvek svému blízkému