Honeybush čaj

Existujú čaje, ktoré pijeme kvôli ich úžasnej chuti, a čaje, ktoré nie sú veľmi dobré, ale majú veľa zdravotných účinkov. A potom sú tu aj nápoje, ako je napríklad medovník, ktoré sú zaujímavé z hľadiska chuti aj z hľadiska pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Africký zázrak, ktorý dobyl svet

Honeybush v presnom preklade znamená medový krík. Nie je to teda čajovník, ale naozaj ker. Vyznačuje sa sladkou chuťou a príjemnou medovou vôňou.

Preto je radosť piť a cítiť vôňu.

Tento ker sa dá identifikovať podľa niekoľkých základných parametrov, medzi ktoré patrí jeho menšia výška okolo 60 cm, žlté kvety a najmä spomínaná vôňa, takže je prakticky nemožné pomýliť si ho s iným kríkom.

Cyclopia intermedia, alebo medový ker, sa najčastejšie vyskytuje v relatívne malej oblasti na juhovýchode Kapského mesta. Tento ker je v mnohých ohľadoch podobný podobne známemu rooibosu. Aj on sa spracováva rovnakým spôsobom ako tradičné čaje a pije sa rovnakým spôsobom.

V južnej Afrike je medovník medzi miestnymi kmeňmi nevídane obľúbený už mnoho storočí, možno ešte dlhšie. Vedecký záujem o medovník však prejavil až švédsky botanik Carl Thunberg, ktorý ho objavil pre celý svet. Jeho publikované štúdie potom viedli k veľkému nárastu záujmu o pitie nápoja z medového kríka aj medzi väčšinou kolonistov.

Rozprávanie o jeho skvelej chuti a vynikajúcich zdravotných účinkoch sa potom šírilo rýchlosťou svetla a medový ker sa začal rozširovať po celom svete.

Zber a spracovanie

Zber sa uskutočňuje v letných mesiacoch. Po zbere sa krík nakrája na malé kúsky, ktoré môžu byť malé len niekoľko milimetrov alebo veľké len niekoľko centimetrov. Namáčanie a fermentácia potom prebiehajú v predhriatych peciach.

Kvasenie je pomerne rýchle, trvá len niekoľko hodín.

Najviac času zaberie sušenie. Táto činnosť prebieha vonku na slnku. V závislosti od počasia môže sušenie trvať niekoľko dní až niečo vyše týždňa. Keď rastlina zhnedne alebo sa jej aróma znásobí, je to signál na ukončenie sušenia.

Ako ovplyvňuje ľudské zdravie?

Honeybush, podobne ako mnohé iné čaje, je veľmi prospešný pre ľudské zdravie. Křováci to vedeli už pred stovkami rokov, keď si z nej pripravovali horúce nálevy. Z vedeckého hľadiska však túto tému začali skúmať až kolonisti.

Je však tiež pravda, že prvá skutočne moderná autoritatívna analýza tohto juhoafrického kríka bola vykonaná až začiatkom minulého storočia.

Už dávno je však známe, že medovku by si mali dopriať ľudia s chrípkou alebo inými respiračnými ochoreniami. Dokáže veľmi účinne zmierniť negatívne účinky prechladnutia, ale mala by sa používať aj ako prevencia proti mnohým chorobám.

Lieči nechutenstvo a vysoký krvný tlak

Ak vaše deti trpia anorexiou, nápoj z medového kríka by im mohol pomôcť. Na rozdiel od mnohých iných čajov a podobných horúcich nápojov je tento vhodný aj pre deti. Neobsahuje kofeín ani triesloviny.

Neprítomnosť týchto látok umožňuje nielen pravidelné užívanie deťmi, ale aj ľuďmi trpiacimi srdcovými problémami.

Takto postihnutí ľudia by nemali pravidelne užívať ani kofeín, ani tanín. S jeho pomocou sa môžete zbaviť aj vysokého krvného tlaku. Je však nevyhnutné piť ho v pravidelných intervaloch.

Pozitívne je aj to, že ide o sladký čaj, takže nie je potrebné ho ochucovať cukrom ani inými druhmi sladidiel. To samo o sebe môže tiež pomôcť pozitívne ovplyvniť zdravie jedincov, ktorí sa bez cukru v čaji nezaobídu.

Veľké množstvo cukru určite nie je pre telo veľmi prospešné.

Prospešné pre pokožku

Pitie medovkového čaju tiež zlepší vlastnosti vašej pokožky. Nápoj zvyšuje obranyschopnosť pokožky proti ultrafialovému žiareniu. Ak svoje telo často vystavujete slnku, môžete sa chrániť aj týmto spôsobom.

Konzumácii medovkového čaju by sa mali vyhýbať aj ľudia, ktorí trpia rôznymi ekzémami, akné alebo inými kožnými ochoreniami a deformáciami.

Môže totiž pomôcť aj im, ako aj osobám so suchou a vráskavou pokožkou. Je to buď prirodzené, alebo možno spôsobené pracovnými povinnosťami v nepriaznivých podmienkach.

Ako pripraviť čaj

Honeybush sa pripravuje na mnoho spôsobov rovnako ako iné čaje. Sypkú a vrecúškovú verziu jednoducho zalejete vodou a počkáte, kým sa do nej vylúhujú všetky potrebné látky. Je však potrebné dodržiavať jednu dôležitú zásadu.

Po naliatí je potrebné nádobu prikryť alebo uzavrieť, aby sa účinné látky počas procesu infúzie z nápoja neodparili.

Čas namáčania sa líši v závislosti od toho, či používate vrecúškovú alebo sypanú medovicu. V prípade vreckovej verzie stačí počkať desať minút a potom môžete konzumovať. V prípade voľnej verzie sa musí čakací interval predĺžiť o päť minút.

Pošli tento příspěvek svému blízkému