Ibištekový čaj

Ibiscus je mnohým ľuďom známy aj ako slez a africký slez. Je to veľmi známa bylina, ktorá sa pestuje snáď po celom svete. Mnohí ju pestujú doma ako izbovú rastlinu, ale ani netušia, aký poklad je v kvetináči, keď krásne kvitne. Tu však treba byť na pozore, pretože nie je ibištek ako ibištekZáleží predovšetkým na tom, aký druh ibišteka máme doma.

Čaj z ibišteka sa používal už v starovekom Egypte, kde ho pili studený ako osvieženie po dlhom dni strávenom v horúcej púšti.

Tento lahodný studený nápoj si môžete vychutnať doma, napríklad osladený medom. 

Krásny ibištek

Táto rastlina má krásne, sýtočervené kvety, ktoré doslova zdobia miesto, kde rastie. Tieto krásne červené kvety zdobia ibištek sudánsky a používajú sa najmä vo forme čaju. Možno práve preto si ju mnohí ľudia pestujú doma ako izbovú rastlinu.

Mali by ste však vedieť, že ibištek nie je len krásnou ozdobou, ale má aj veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie.

Existuje viac ako 200 druhov ibištekov. U nás rastie v prírode len na južnej Morave. Názov ibištek dostala rastlina preto, lebo má podobné kvety ako izbová rastlina. Táto krása pochádza zo Stredozemného a Čierneho mora a bola by škoda nevyužiť jej liečivé účinky.

Pestovanie ibišteka

Bylinu je najlepšie chytať niekde pri vode alebo tam, kde je jej pod ňou dostatok. Je to rastlina, ktorá má rada ľahkú, hlinitú, piesočnatú, humóznu pôdu, vďaka ktorej v čase kvitnutia žiari.

Rastlina sa môže pestovať ako jednoročná alebo niekoľkoročná.

Semená sa vysievajú na jar asi 30 cm od seba. Z malého semienka potom vyrastie rastlina podobná kríku, ktorá môže dosiahnuť výšku až 1,5 m. Tento ibištek však nemožno pestovať všade.

Pestovanie slezov

Táto rastlina je skutočnou ozdobou našich záhrad a domovov. Preto je možné pestovať ho v kvetináči. Najlepšie je vysádzať ibištek alebo slez priamo zo semien. Táto rastlina nemá rada mráz, preto by sa mala pestovať ako jednoročná rastlina v záhrade alebo ju môžete použiť na prezimovanie v kvetináči. Potrebuje predovšetkým dostatočnú zálievku a dobrú pôdu.

Čaj z ibišteka

Sudánsky ibištek je špecifický tým, že z jeho kvetov sa pripravuje lahodný a osviežujúci čaj. Kvety povarte v horúcej vode a nechajte 10 minút vylúhovať. Sceďte, v prípade potreby oslaďte medom a nechajte vychladnúť. Pite v letných mesiacoch, keď vás tento lahodný nápoj zaručene osvieži. Samozrejme, tento čaj si môžete vychutnať aj teplý.

Studený čaj je vynikajúci aj s prídavkom mäty piepornej, ktorá dopĺňa ibištek a dodáva nápoju sviežosť.

Čaj z ibišteka alebo Hibiscus officinalis sa môže pripravovať nielen z kvetov, ale aj z listov, stoniek a koreňa. Tu je to rovnaké ako pri iných bylinných čajoch. Jednu čajovú lyžičku sušenej bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať.

Používa sa aj koreň, ktorý sa na noc namočí do studenej vody.

Hotový nálev sa používa ako kloktadlo pri bolestiach hrdla.

Nielen ako odvar

Ibišek nemusí byť len vo forme čaju. V minulosti sa používal ako hlavná zložka pri výrobe slávneho amerického marshmallow. Ako sušenú pochúťku ju možno získať v obchode so sušeným ovocím. Pridáva sa aj ako príloha pri podávaní rôznych jedál. Dajú sa z neho pripraviť rôzne džemy, marmelády, omáčky, čatní, šaláty a šťavy.

Zdravie pre zdravie

Oba uvedené druhy rastlín majú veľmi priaznivé účinky na naše zdravie. Zatiaľ čo ibištek, nazývaný prosciutto, má

  • antioxidačné účinky,
  • spôsobuje kašeľ,
  • rôzne zápaly, je antibakteriálny,

  • ďalej proti únave, napätiu a stresu,
  • lieči horné dýchacie cesty,
  • znižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje krvný tlak,
  • prínosné pre žalúdočné ťažkosti, zápchu a nedostatok chuti do jedla,
  • stimuluje pamäť a pomáha znižovať telesnú hmotnosť,
  • pomáha liečiť kožné ochorenia.

Slez má údajne aj iné, tiež priaznivé účinky, ktoré sú najmä

  • účinok na horné dýchacie cesty,
  • pomáha pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov,
  • úľava od zápalov v ústnej dutine a liečba kožných ochorení.

Či už si vyberiete tú alebo onú rastlinu, vždy nám ibištek prinesie nejaký úžitok. Existujú rôzne druhy ibišteka a bola by škoda o nich nevedieť.

Takýto čaj nám okamžite zlepší náladu alebo vyčistí priedušky. Pozrite sa, aké ibišteky máte doma, možno sa tam nachádza zdravá rastlina, ktorá vám bude po ruke, keď ju budete potrebovať. Bylinu možno kúpiť aj v sušenej forme, takže ak nie ste veľký pestovateľ, oceníte ju.

Každopádne najlepší je ten domáci, ktorý ozdobí vašu záhradu, balkón aj byt. Nenechajte si ujsť kyslastú chuť ibišteka a ochutnajte lahodný čaj, ktorý vás zaručene prekvapí.

Pošli tento příspěvek svému blízkému