Jasmínový čaj

Jemný jazmínový čaj je jedným z najobľúbenejších čajových nápojov, ktorý spája výhody zeleného čaju a voňavých a sladkých kvetov jazmínu.

Hoci pôvodná receptúra využívala len arómu jazmínových kvetov, v súčasnosti sa čaj vyrába viacerými technologickými postupmi, takže ho možno kúpiť ako aromatizovaný alebo ako zmes čajových lístkov a kvetov. Cenenou vlastnosťou jazmínu je jeho schopnosť neutralizovať intenzívne chute, preto sa veľmi často ponúka ako súčasť viacchodového menu, kde môže nahradiť sorbet.

Charakteristika a výroba jazmínového čaju

Základom klasického jazmínového čaju je zelený čaj, ale vyrába sa aj z čierneho čaju alebo odrody rooibos.

Nálev má zvyčajne žltú farbu a jemnú sladkú chuť, ktorú mu dodávajú kvety jazmínu.

Pôvodná výroba jazmínového čaju

Jasmínový čaj sa môže vyrábať viacerými spôsobmi – pôvodná technológia výroby bola výlučne ručná, ale v súčasnosti sa používa aj strojová výroba. Pri pôvodnom výrobnom procese sa čajové lístky zbierajú a pomaly sušia niekoľko mesiacov, potom sa zmiešajú v čase zberu jazmínových kvetov.

Kvety jazmínu sa zbierajú okolo poludnia a nechávajú sa kvitnúť pri čajových lístkoch, ktoré sa postupne aromatizujú ich vôňou. Proces môže trvať niekoľko dní, pričom hlavná časť prebieha v noci, keď sa čajové lístky neustále miešajú a zahrievajú.

V poslednej fáze sa zo zmesi odstránia kvietky.

Moderné spôsoby prípravy jazmínového čaju

Okrem tradičnej metódy sa používajú aj zrýchlené metódy výroby, ktorých výsledkom sú zmesi kvetinového čaju (kvet jazmínu sa v zmesi ponecháva) alebo aromatizovaný čaj, do ktorého sa vôňa pridáva pomocou jazmínového esenciálneho oleja.

Takto vyrábaný čaj je zvyčajne porciovaný a priemyselne vyrábaný.

Príprava a zdravotné výhody

Príprava jazmínového čaju vychádza z klasického postupu prípravy čajového základu. Keďže ten sa zvyčajne pripravuje zo zeleného čaju, prevažná väčšina jazmínových čajov sa pripravuje rovnakým spôsobom, t. j. zalievaním malého množstva čaju vodou, ktorej teplota by mala byť 80 °C.

Jasmínový čaj sa potom lúhuje 1-2 minúty v závislosti od množstva pripravovaného nálevu.

Najlepšia je potom druhá a tretia infúzia. Pri porciovaných čajoch by sa mali dodržiavať pokyny výrobcu.

Prínos jazmínového čaju pre ľudský organizmus

Podobne ako v prípade zeleného čaju, aj v jazmínovom čaji nájdeme mnoho výhod pre ľudský organizmus, ktoré možno pripísať jeho základu a doplnkovému kvetu.

Okrem toho, že je lahodnou a o niečo zdravšou alternatívou kávy, ktorá dodáva telu kofeín spolu s inými podpornými látkami, ako sú vitamíny, minerály alebo cenné antioxidanty, jazmínový čaj podporuje aj budovanie imunity a zlepšuje trávenie.

Je veľmi vhodná ako súčasť diétnych programov – pomáha pri chudnutí a celkovej detoxikácii organizmu.

Pošli tento příspěvek svému blízkému