Kalabasa

Kalabasa je nádoba, ktorá sa používa na konzumáciu maté. Predchádzajúca téma, kovová tyčinka Bombilla, tiež súvisí s pitím Maté.

Jich materiály

Kalabasy sa vyrábajú predovšetkým z tekvice, ale nie je to podmienkou. Napríklad kalabasy, ktoré sú vyrobené z:

  • drevo alebo
  • keramika sa považujú za výrobky s dlhou životnosťou.

Iniciačný rituál

Medzi činnosti, ktoré by ste pri kúpe Kalabasy nemali vynechať, patrí aj vykonanie tzv. iniciačného rituálu. Tým sa zbavíte rôznych zvyškov buničiny. Ak vykonáte túto činnosť, budete schopní pripraviť nápoj, ktorý bude mať požadovanú chuť.

Dôležité je dať kalabasu aspoň raz za dva dni trochu odpočinúť, aby neplesnivela.

Plesnivosť spoznáte podľa tmavého čierneho povlaku alebo hubového zápachu. 

Pôvod

Kalabasa sa v minulosti používala ako nádoba na vodu. Všetky pochádzajú z Južnej Ameriky, podobne ako Bombilla. Kalabasa zohrávala dôležitú úlohu v rituáloch miestnych domorodcov.

V 17. storočí začali v Južnej Amerike vyvážať kalabasy do Európy.

Výrobky sa potom začali zdobiť rôznymi drahými kovmi alebo rôznymi vyrezávanými materiálmi. Krajiny, ktoré sa neskôr zamerali na ich výrobu, boli Nemecko a Francúzsko. 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Pošli tento příspěvek svému blízkému