Lapacho čaj

Lapacho nie je presne čaj, pretože nemá nič spoločné s čajovníkom, a teda ani s čajom, ako ho poznáme. Čo je to a aký je jej účinok?

Čo je lapacho

Lapacho je bylinný nápoj, ktorý sa pripravuje z kôry rovnomenného stromu. Rastlina pochádza z Južnej Ameriky. Tento strom rastie v Peru, Brazílii, Bolívii, Paraguaji a Argentíne.

Je to vysoký, štíhly stálezelený strom. Vyznačuje sa zaujímavými kvetmi, ktorých farba sa pohybuje od ružovej po červenú. Sú dokonca mäsožravé a ich potravou je hmyz. Lesklé listy majú elipsovitý tvar.

Vo svojej domovine môžu tieto stromy dosiahnuť úctyhodný vek až 700 rokov. Bežne dorastajú do výšky 15 až 20 metrov. Na prvý pohľad si všimnete hladkú červenú kôru. Ich drevo je veľmi odolné voči hnilobe a chorobám.

Stromy sa v Európe pestujú aj ako izbové rastliny.

Existuje niekoľko desiatok druhov týchto stromov. Len niektoré z nich sa však používajú pre svoje priaznivé účinky na zdravie. V tejto súvislosti sú známe najmä druhy Lapacho Colorado a Lapacho Morado.

Aký účinok má lapacho

Pripisujú sa mu takmer zázračné účinky. Má priaznivý vplyv na krvný tlak, považuje sa za antioxidant, podporuje normálnu funkciu obličiek a má preventívny účinok napríklad na artritídu, cukrovku a astmu.

Podporuje tiež náš imunitný systém a používa sa pri liečbe alergií. Lapacho sa používa aj ako relaxačný prostriedok.

Veľa sa hovorí aj o jeho protirakovinovom účinku. Tento prírodný liek je zatiaľ vo fáze klinického testovania. Prvé výsledky však naznačujú, že v niektorých prípadoch môže byť schopný zastaviť rast nádorov.

Prospešné účinky tohto stromu poznali už pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky.

Indiáni ho nazývali “stromom bohov”. Kôru tohto stromu používali už starí Inkovia, ale podľa niektorých zdrojov je táto tradícia ešte staršia.

V Európe poznajú lapacho už od čias Vikingov. Kôru vymieňali za drahé kamene, a tak sa lapacho dostalo na starý kontinent. Na základe písomných dôkazov máme ďalej doložené, že lapacho bolo známe už v roku 1305, ako uviedol neznámy mních vo svojich zápiskoch nájdených v jednom macedónskom kláštore.

Až v 19. storočí sa medicína začala vážne zaoberať týmto prírodným liekom. Brazílski lekári už v tom čase skúmali účinok podávania lapacha pacientom s rakovinou.

Aké látky obsahuje?

Hlavnými účinnými látkami v tomto nápoji sú naftochinóny, ktoré sa označujú ako N-faktory, a antrachinóny alebo takzvané A-faktory.

Zajímavé je, že tieto látky sa len zriedka vyskytujú spolu.

Medzi ďalšie dôležité zložky lapacha patrí aj vitamín C a vitamíny skupiny B. Ako ukázali moderné analýzy, ak si uvaríte čaj z tejto rastliny, dodáte svojmu telu aj dávku najdôležitejších minerálov v podobe vápnika, draslíka, horčíka a fosforu. Obsahuje aj stopové prvky, konkrétne kremík, cín a mangán.

Na druhej strane neobsahuje kofeín. Niektoré zdroje však uvádzajú, že deti a tehotné ženy by sa napriek tomu mali vyhýbať jeho konzumácii.

Niektorí výrobcovia poukazujú na to, že čaj nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky, a uvádzajú, že nebola zaznamenaná žiadna toxicita. Iné zdroje však poukazujú na to, že čaj môže pri dlhodobom užívaní pôsobiť ako abortívum.

Preto varujú pred dlhodobým užívaním a odporúčajú konzultáciu s lekárom.

Ako a z čoho pripraviť čaj lapacho

Ak sa má zachovať užitočnosť čaju lapacho, mal by sa vždy pripravovať z vnútornej kôry. Niektorí výrobcovia však do svojich zmesí pridávajú aj vonkajšiu kôru. Dôvod je jednoduchý: Predajca sa touto nekalou praktikou snaží maximalizovať svoj zisk pre spotrebiteľa.

Ak si kúpite kvalitné lapacho, je tiež dôležité vedieť, ako ho správne pripraviť. Recepty sa od seba dosť líšia.

Základný recept uvádza 4 čajové lyžičky alebo 2 polievkové lyžice kôry na 1 liter vody.

Kôra sa vloží do horúcej vody a nechá sa variť 5 až 10 minút. Potom sa čaj odloží a nechá sa lúhovať približne 20 minút. Nápoj sa môže piť stále teplý, alebo aj studený. Podľa chuti ho môžete osladiť medom. Nálev má špecifickú, ale jemnú chuť a červenkastú farbu.

Maximálna odporúčaná denná dávka, ktorá by sa mala vypiť, je približne 2 až 3 šálky.

Prečo je lapacho nezákonné

Avšak pozor, od roku 2018 je lapacho v Českej republike oficiálne zakázané vyhláškou č. 58/2018 Z. z. Lapacho je uvedené ako látka nepovolená pri výrobe potravín.

Za týmto obmedzením stojí Európska únia.

V Českej republike sa lapacho nesmie predávať ako doplnok stravy, ale napríklad aj vo forme tinktúry. Stále ho však možno nájsť vo forme kôry. Výrobcovia by však mali zodpovedne označovať svoje výrobky ako nevhodné na vnútorné použitie. Môžete z neho však vyrábať napríklad kozmetiku a jeho vonkajšie použitie nie je obmedzené.

Pošli tento příspěvek svému blízkému