Liubao

Liubao má svoj názov podľa dediny Liu Bao. Výroba čaju sa tu začala už pred 1500 rokmi. Svojím charakterom veľmi pripomína tmavé puerhy, ale jeho celkový charakter je úplne iný.

Keď sú tieto čaje kvalitné, ich aróma do veľkej miery pripomína arekový orech.  Pri čaji platí, že čím tmavší, tým lepší, rovnako ako pri iných druhoch.

Starší čaj ovplyvňuje…

Jedná sa o vyzretý čierny čaj, ktorý je známy svojimi zdraviu prospešnými účinkami, medzi ktoré patrí:

  • zníženie krvného tlaku
  • prevencia arteriosklerózy
  • zníženie telesného tuku,…

Ako je už asi jasné, čaje sa kedysi vyrábali a spracovávali trochu inak ako dnes. Niekedy sa ani čaje z minulosti nepodobajú tomu, čo pijeme dnes. Naše čaje máme veľmi radi, ale ani nevieme, ako sa vyrábali v minulosti. Liubao je štýl čaju, ktorý sa varí práve z histórie.

Je takmer obdivuhodné, že sa tento zvyk zachoval až dodnes a aj dnes sa tento čaj stále pije. 

Čo znamená názov

Slovo Liu Bao znamená v preklade Šesť hradov, z čoho môžeme usúdiť, že už samotný názov je plný histórie. Názov má odkazovať na pevnosti, ktoré sa nachádzajú v oblasti Guangxi a existovali už dávno.

Dôvodom je, že tento čaj bol vyrobený v Liu Bao, dedine, ktorá sa údajne nachádza v tejto provincii. Čaj Liubao pochádza z obdobia dynastie Tang, ktorá sa datuje do obdobia 618-907, a neskôr z obdobia dynastie Qing.

V tomto období bol čaj jedným z najcennejších čajov. 

Tento čaj sa zvyčajne pije pred jedlom, kedy pôsobí ako akési probiotikum a čistí naše črevá. Rovnako dobre sa však dá piť aj po jedle, kedy opäť napomáha tráveniu. Čaj tiež vraj zlepšuje myseľ, a tak vás pripraví na náročný pracovný deň. 

Pošli tento příspěvek svému blízkému