Mao Cha / Maocha

Mao Cha v doslovnom preklade znamená “nadýchaný čaj”. Je to prakticky polotovar, ktorý vzniká v určitej fáze výroby čaju pu-erh, exkluzívneho nápoja.

Údajne bol vyhradený výlučne na výrobu na priamy príkaz čínskeho cisára.

Tento čaj sa pestuje v čínskej provincii Yunnan. Táto oblasť sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške a má špecifické podnebie. Pu-erh sa vyrába len z jedného druhu čajového kríka. Pri spracovaní sa používa tzv. postfermentácia.

Na začiatku sa čajové lístky najprv nechajú zvädnúť. Pre tento proces máme názov sheng.

Potom nasleduje ďalšia fáza, ktorú nazývame ša-čching (zabíjanie zeleného).

Listy sa zohrejú na panvici, potom sa zvinú a nechajú sa sušiť na slnku. Surovina sa potom nazýva len mao cha alebo mao cha.

V ďalšej fáze, ktorá sa nazýva shu, sa fermentuje, čo si vyžaduje špecifické podmienky, najmä pokiaľ ide o vlhkosť a teplotu.

Potom sa sparí a lisuje.

Pošli tento příspěvek svému blízkému