Masala Chai

Masala Chai je lahodný čaj vyrobený zo zmesi korenín a mlieka, ktorý pochádza z Indie. Je tu veľmi obľúbený a podáva sa takmer všade. Postupne sa dostala aj do západných krajín, kde si ju môžete vychutnať v čajovniach alebo pripraviť doma.

Čo to je a z čoho sa skladá

Masala Chai sa v Indii pripravuje už 9000 rokov. Pili ho bohatí aj chudobní a stal sa veľmi obľúbeným nápojom, ktorý sa pripravoval v letných horúčavách aj v chlade zimy.

Skladá sa z kvalitného čierneho čaju, zmesi korenín, mlieka a cukru.

Obsahuje klinčeky, kardamón, zázvor, škoricu, badyán, čierne korenie, fenikel a plnotučné mlieko.

Na prípravu čaju Masala Chai potrebujete kvalitný sypaný čaj. Neodporúča sa používať čaj z vrecúška, ktorý nie je taký dobrý ako sypaný čaj. Zmesi Masala Chai sa predávajú aj vopred granulované alebo mleté, ale tie nie sú také dobré ako Masala Chai zmiešané z celých korenín podľa vlastného receptu. Najlepšie si ho vychutnáte v domácich podmienkach, keď máte čas venovať sa čaju a jeho príprave naplno.

Rôzne miesta, rôzne recepty

V rôznych oblastiach Indie sa čaj mieša s rôznymi koreninami. Základom je však škorica, zázvor a kardamón. Do čaju môžete skúsiť pridať aj muškátový oriešok, nové korenie, koriander, pomarančovú kôru, sladké drievko, rascu, kurkumu, šafran, chilli alebo mandľovú či ružovú arómu. Od bežného sypaného čaju ho odlišuje zmes korenín.

Spočiatku sa čaj miešal len z korenín, ale v 18. storočí, keď Briti doviezli čajovník pôvodne z Číny do Indie, sa doň začali pridávať čajové lístky, ktoré dodali jeho chuti nový rozmer. Ľudia v niektorých oblastiach Indie, napríklad v Kašmíre, pridávajú namiesto čierneho čaju zelený čaj.

Vždy s mliekom

Masala Chai obsahuje na konci teplé mlieko. V krajine pôvodu tohto čaju je to väčšinou byvolie mlieko, ale dobre funguje aj kravské. Určite by mal byť plnotučný, aby bol nápoj chutný a výdatný.

Masala Chai sa pije silne osladený, s bielym cukrom, trstinovým cukrom alebo medom. Môžete použiť aj javorový sirup alebo iné sirupy, aby ste dosiahli úplne nový odtieň chuti tohto úžasne lahodného nápoja. V niektorých častiach Indie je zvykom čaj osoliť. V južných krajinách to nie je nič nezvyčajné, napríklad jogurtový nápoj ajran sa tiež solí.

V horúcom počasí sa soľ z tela rýchlo vyplavuje, takže je to veľmi praktické.

Pre Masala Chai sa v našej krajine ujali aj iné názvy, ako napríklad Yogi tea alebo Indian spiced tea. Ide však o iné varianty toho istého nápoja.

Ako ho piť

Najprv si pripravte zmes korenín. Základom je zázvor, kardamón a škorica. K tomu  môžete pridať ďalšie typy uvedené vyššie, ktoré sa vám páčia. V Indii má každý región a každá rodina svoj vlastný jedinečný recept, ktorý vyhovuje chuti ich členov.

Ak neviete, začnite so základnými koreninami a postupne skúste pridávať ďalšie.

Najprv zmiešajte a povarte korenie v horúcej vode aspoň 10 minút. Môže byť aj mletá, ale lepšia je celá, pretože mletá by dobre nefermentovala. Keď získate krásny voňavý nálev, pridajte čajové lístky a varte 5 minút. Potom ho preceďte a pridajte zohriate plnotučné mlieko s cukrom.

Nalejte do priehľadných pohárov alebo keramických hrnčekov s rustikálnym vzhľadom, aby ste si naplno vychutnali relaxačnú atmosféru.

Zdravotné výhody

Masala Chai je nielen veľmi dobrý, ale jeho pravidelné pitie má aj mnoho zdravotných výhod. Pozostáva z čierneho čaju, ktorý je sám o sebe veľmi zdravý. Obnovuje energiu, je plná antioxidantov a zlepšuje krvný obeh.

Je účinný pri prechladnutí a horúčke, ale tiež upravuje trávenie, rovnako ako zázvor, ktorý je v ňom obsiahnutý.

Chilli je ideálnym pomocníkom pri spaľovaní tukov, zrýchľuje metabolizmus, zahrieva a znižuje hladinu cholesterolu.

Do Masala Chai sa pridáva aj sladké drievko, ktoré má protizápalové účinky a je veľmi prospešné pri diétach. Priaznivo pôsobí na srdce a cievy a posilňuje imunitný systém. Pomáha pri poruchách spánku a upokojuje.

Kurkuma je skvelým pomocníkom pri chorobách a je tiež veľmi obľúbená v nápoji s názvom Zlaté mlieko, ktorý je veľmi prospešný pre zdravie. Kombinácia kurkumy a mlieka spolu s čajom a korením je liečivou bombou proti chorobám. Kurkuma má protizápalové vlastnosti a pôsobí ako prírodné antibiotikum.

Zabíja parazity, posilňuje pečeň a odstraňuje toxíny z tela.

Účinky jednotlivých korenín sa navzájom neprebíjajú, naopak, výborne sa dopĺňajú a ich liečivé schopnosti sú tak nabité. Každý Ind si ráno rád dopraje šálku horúceho čaju Masala Chai a môžete si ho dopriať aj vy ako zdravý štart do nového dňa.

Pošli tento příspěvek svému blízkému