Matcha

Matcha (vyslovuje sa matcha alebo skrátene matcha) je špecifický druh čaju, ktorý je zámerne uvedený v tomto všeobecnom slovníku, pretože predstavuje špeciálny spôsob spracovania a konečnej prípravy.

Na svete má len málo ekvivalentov – snáď len Kórea, blízka Japonsku, má alternatívu pre tento nápoj. Matcha v najčistejšej forme je najkvalitnejší japonský zelený čaj, ktorý je po konečnom spracovaní lístkov veľmi jemne zomletý na prášok.

Netradičná príprava a výsledok

Ten sa potom (možno pri tradičnom čajovom obrade) zaleje horúcou vodou a vytvorí sa zelený nápoj, ktorý sa pije celý.

Ide teda o odlišný spôsob prípravy, pretože bežne pijeme len “vodný” extrakt z čaju a lístky zostávajú neporušené = v prípade Matcha pijeme aj samotný čaj.

Matcha sa považuje za jeden z najlepších prírodných zdrojov antioxidantov – veľkú úlohu v tom samozrejme zohráva fakt, že požívame samotné listy, a nie len výluh.

Tento nápoj má neotrasiteľné postavenie v japonskej kultúre (nielen v čajovej kultúre) a prenikol do každodenného života nielen vo svojej tradičnej podobe, ale aj v rôznych “pop” formách. Patria medzi ne matcha koláče, matcha latte a ďalšie produkty vyrobené špeciálne z japonského čajového prášku.

Čo je to a ako sa vyrába

Matcha čaj je druh zeleného čaju, ktorý pozostáva z najmenších a najjemnejších čajových lístkov čajovníka. Rastliny sa na 3 týždne pred zberom prikryjú plachtou, aby sa zvýšila produkcia chlorofylu. Pri samotnom spracovaní sa najprv prechádzajú horúcou parou a potom sa sušia, nakoniec sa melú na mlecích kameňoch.

Čaj je 800 rokov staré tradičné kultúrne dedičstvo Japonska, ktoré pripravujú len skutočne skúsení pestovatelia.

Jeho zdravotné účinky sú známe a využívané už po stáročia. Predáva sa tu v celých baleniach alebo v baleniach obsahujúcich 2 gramy, ktoré sú vhodné na prípravu jedného nápoja.

Ako piť

Príprava čaju matcha zahŕňa čajový obrad, na ktorý potrebujete niekoľko nástrojov. Misku, špeciálnu bambusovú metličku určenú na prípravu tohto čaju a priehľadné sklo. Najlepšie je podávať ho v skle, aby vynikla jeho sýtozelená farba.

Do misky nasypte 2 g čaju, zalejte horúcou vodou s teplotou nepresahujúcou 70 °C. Premiešajte bambusovou metličkou a nalejte do pohára. Matcha čaj sa pripravuje aj ako ľadový čaj alebo matcha latte s našľahaným mliekom.

Aké sú jeho zdravotné výhody

Čaj Matcha má mnoho zdravotných výhod. Podobne ako iné zelené čaje má silné antioxidačné vlastnosti, bojuje proti voľným radikálom a pôsobí ako prevencia proti mnohým chorobám. Je tiež účinným doplnkom stravy pri ich liečbe.

Pomáha proti rakovine, zabraňuje tvorbe rakovinových buniek vďaka vysokému obsahu katechínu a pomáha aj pri liečbe sklerózy multiplex, reumatizmu, artritídy a Parkinsonovej choroby.

Podporuje činnosť srdca a reguluje správnu funkciu kardiovaskulárneho systému.

Pôsobí proti zlému cholesterolu v krvi, znižuje ho a posilňuje tvorbu dobrého cholesterolu. Pomáha pri spaľovaní tukov a je účinný pri redukčnej diéte. Je vhodný aj pre športovcov, pretože posilňuje kĺby a pôsobí proti únave. Matcha čaj by sa mal popíjať aj pri ochoreniach dýchacích ciest, pretože zabraňuje vzniku infekcie a zápalu a zároveň zmierňuje horúčku.

Posilňuje imunitný systém a ten je potom pripravený bojovať s chorobami. Podporuje tiež pamäť a koncentráciu. Je účinný proti depresii a psychickým poruchám, ako aj neurózam. Je upokojujúci a samotný čajový obrad, ktorý predchádza jeho pitiu, je veľmi meditatívny a príjemný.

Varenie s čajom Matcha

Matcha čaj nie je len čaj vhodný na pitie, ale dá sa z neho aj variť. Jemný prášok spoľahlivo zafarbí na zeleno všetko, do čoho ho vložíte. Medzi nápoje, ktoré si z nej môžete pripraviť, patrí najobľúbenejšie Matcha Latte alebo Shake s rôznymi príchuťami. Môžete ho kombinovať s mliekom, ovocím, ako je banán alebo mango, a čokoládou. Nápoje sa podávajú teplé alebo studené.

Pečenie a varenie s Matcha je zábava. Môžete si pripraviť sýtozelené palacinky, ktoré môžete ozdobiť šľahačkou a možno aj matcha zmrzlinou. Obľúbené sú aj sušienky alebo buchty Matcha.

Zelený koláč, buchty a koláčiky z matcha sú rovnako jednoduché na prípravu, stačí do cesta pridať vrecúško čaju.

Matcha sa dá naplno využiť aj v zdravej fitness kuchyni. Raw Matcha guľôčky s mandľami, javorovým sirupom a hrozienkami vám určite zachutia. Alebo ho môžete pridať do kaše či šalátového dresingu.

S Matchu môžete použiť aj na prípravu zložitejšieho pečiva, ako sú croissanty, šišky alebo dokonca chlieb a vianočné sušienky. Spestrí váš stôl a urobí niečo pre vaše zdravie.

Matcha cheesecake je netradičná forma tohto veľmi obľúbeného koláča, ktorý môžete ozdobiť niekoľkými farebnými vrstvami.

Je vhodný aj ako prísada do rôznych krémov, maslových aj pudingových, ktoré sfarbí do jemnej limetkovo zelenej farby. Matcha čaj je čaj, ktorý určite stojí za vyskúšanie.

Pošli tento příspěvek svému blízkému