Nacume / natsume

Termín nacume alebo natsume označuje prachový čaj (zvyčajne japonský matcha) nádobu používanú pri príprave čaju usucha. Nádoba na prachový čaj používaná pri príprave koiči sa nazýva chaire.

Jedná sa o menšiu nádobu s plochým vekom a okrúhlym dnom. Názov tejto nádoby vychádza z jej podobnosti s plodom natume, plodom dátovej tykvi (čínske červené datle). Zvyčajne sa vyrába z lakovaného alebo neošetreného dreva.

Miska sa používa najmä na krátkodobé skladovanie čaju matcha.

Je neoddeliteľnou súčasťou tradičného čajového obradu, ktorému dodáva najmä estetický efekt a pôsobí ako akýsi obohacujúci prvok.

Vďaka pevnému viečku ju môžete použiť aj na praktické skladovanie čaju  na cestách. Táto nádoba sa však neodporúča na trvalé skladovanie.

Vhodné je mať pre tieto prípady pripravenú uzatvárateľnú nádobu z nehrdzavejúcej ocele alebo nádobu s vnútorným plastovým uzáverom.

Pošli tento příspěvek svému blízkému