Pražička na čaj

Čajová pražička je možno nesprávne pomenovanie – je to skôr teplovzdušná malá rúra na dokončenie čaju.

Prečo vôbec pražíte čaj? Len malá časť čajov, najmä oolongov, sa takto dokončuje. “Surový” čaj používaný na tento účel sa nazýva maocha. Je vysušená, riadne spracovaná a odstránená od vetvičiek a nevhodných listov, a tak je pripravená na konečné praženie.

Listy je potrebné nejakým spôsobom konzervovať, aby sa stabilizovala ich vôňa, chuť a energia, preto sa už stovky rokov používa teplo. V minulosti sa používalo uhlie alebo drevo na vykurovanie pecí, dnes je to často horúci vzduch z elektrických “moderných” pražiacich zariadení.

Čaj zvyčajne pražia jednotliví výrobcovia čaju v závislosti od potrieb obchodníkov alebo koncových zákazníkov. Alebo si niektorí znalci môžu pražiť svoj vlastný čaj v menších pražiarňach.

Pošli tento příspěvek svému blízkému