Pu-er / Puerh

Pu-er (často označovaný ako Pchu-er alebo Pu-erh) je špecifický druh čaju, ktorý svojím spracovaním kolíše medzi zeleným a čiernym = závisí od konkrétneho spracovania, pretože existujú 2 druhy:

  • sheng = zelený
  • shu = čierny

Každý z nich má inú špecifickú chuť, ale vždy by mal pochádzať z oblasti okolo dediny Puer, ktorá sa nachádza v Yunnane. Pôvodne sa lístky z tejto oblasti nakladali na chrbty mul a prepravovali sa cez vysoké hory (dokonca aj cez tibetské Himaláje) na konečný trh s čajom. Počas tejto cesty čajové lístky absorbovali pach a pot oslov a mulov v ich spojoch, a tak získali svoju veľmi cenenú (a často odsudzovanú) “zemitú” vôňu a chuť.

Tradične sa tento druh čaju lisuje do čajových koláčikov, hniezd a iných tvarov – to vždy zabezpečovalo správne dozrievanie a praktické skladovanie čaju.

Z týchto “koláčov” s veľmi pevnými lístkami sa pomocou špeciálneho tupého noža alebo čajového štipca odoberajú jednotlivé dávky čaju.

Táto originálna cesta je slávne opísaná v trojdielnom francúzskom dokumentárnom filme Cesta koní a čaju.

Základné informácieTento výnimočný čaj pochádza z Číny, kde sa dodnes pestuje hlavná odroda na jeho spracovanie. Názov čaju je odvodený od mesta v provincii Yunnan a z tejto oblasti pochádza aj špecifická technológia zberu a výroby.

Pôvodne sa tento názov používal prakticky pre všetky čaje pestované a vyvážané v provincii, ale v súčasnosti sa vzťahuje najmä na určitý druh čaju, ktorý sa vyznačuje sladkou chuťou a červenou farbou výluhu.

Chuť čaju Pu-Ehr je mierne zemitá a v porovnaní s inými druhmi čaju nie je taká horká, ale mierne sladká, mnohí ľudia si na ňu musia postupne zvykať.

Ako sa vyrába čaj

Špecifikom čaju Pu Ehr je technológia výroby, pri ktorej sa čajové lístky fermentujú buď prirodzene, alebo kontrolovaným procesom. Na základe toho sa potom rozlišujú čaje Pu Ehr:

  • zelený (sheng) – pri tomto type je najdôležitejší čas zberu, zbierajú sa zvädnuté listy, ktoré sa potom paria a sušia vo zvitkoch
  • tmavý (shu) – pri ktorom sa fermentácia dosahuje kontrolovaným procesom, ktorý trvá až tri mesiace, po ktorom nasleduje parenie a sušenie

Pu Ehr je vyzretý čaj a časom sa jeho chuť mení, ale vďaka výrobnému procesu sa postupne neznehodnocuje, ale dosahuje vyššiu kvalitu a stáva sa archívnym.

Obsah účinných látok a účinky na zdravie

V porovnaní s obyčajnými čiernymi a zelenými čajmi predstavuje Pu Ehr špeciálnu skupinu, pokiaľ ide o látky, ktoré obsahuje.

Vyznačuje sa najmä nízkym obsahom teínu, ale obsah kofeínu je pomerne vysoký. Výhodou tohto druhu čaju je vysoký podiel zdraviu prospešných látok vrátane antioxidantov, flavonoidov, vitamínov a minerálov (zinok, horčík, selén, mangán a iné).

Vďaka týmto látkam je veľmi vhodný na detoxikáciu.

Zdravotné účinky čaju

Vďaka účinným látkam je Pu Ehr veľmi prospešný pre zdravie. Je to ideálny nápoj, ak sa snažíte schudnúť, pretože podporuje metabolizmus a zároveň viaže nezdravý cholesterol. Preto sa Pu Ehr právom označuje ako čaj na chudnutie.

Týmto spôsobom tiež pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, prospieva srdcu a celkovo znižuje krvný tlak. Veľmi dôležitou vlastnosťou čaju je jeho protizápalový účinok, vďaka ktorému podporuje budovanie imunity a bojuje proti infekčným chorobám.

Antioxidanty obsiahnuté v čaji sa považujú za vhodné na prevenciu rôznych druhov rakoviny.

Čaj sa môže piť 2-3 krát denne, pôsobí ako komplexná ochrana proti mnohým chorobám a je vodnatý v prípade, že potrebujete upraviť potiaž. Čaj však nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy (kvôli vysokému obsahu kofeínu) a nemali by ho piť ani deti do 12 rokov.

Ako piť čaj

Čaj sa pripravuje ako nálev, zvyčajne sa pije prvý nálev, najmä ak je čaj pripravený z menších zvitkov alebo jemnejších kúskov. Všetky čaje Pu Ehr sa zalievajú takmer vriacou vodou (98 °C). Čas lúhovania je približne 1 minúta, pričom od tretieho lúhovania sa mierne predlžuje.

Na prípravu čaju sa používa väčšie množstvo, najmä ak dávate prednosť silnejšej chuti.

Je možné ho kúpiť aj ako porciovaný čaj, ale chuť takéhoto čaju sa zvyčajne nevyrovná sypanému čaju. Porciovaný čaj sa vždy pripravuje podľa pokynov výrobcu len v jednom náleve.

Čajové príchute

Sypaný Pu Ehr je vyhľadávaný predovšetkým pre svoju špecifickú chuť a zvyčajne sa nestretnete so žiadnymi špeciálnymi príchuťami.

Rôzne príchute sa pridávajú do porciovaných čajov, ktoré sa zvyčajne predávajú ako vhodné doplnky diétnych programov.

V prípade porciovaných čajov sa tak môžete stretnúť s rôznymi špeciálnymi zmesami na podporu chudnutia. Najmä pre ne platia obmedzenia týkajúce sa podávania deťom a tehotným a dojčiacim ženám.

Pošli tento příspěvek svému blízkému