Púpavový čaj

Nájdete ich v záhrade, bežne rastú v blízkosti domov a sú ich plné lúky. Nehovoríme o ničom inom ako o púpavách.

Možno si myslíte, že sú pekné, ale inak nepoužiteľné. Dajú sa však použiť aj inak ako základný stavebný materiál na výrobu tradičných vencov. Púpavy môžu pomôcť aj pri rôznych ochoreniach.

Jednoduchý, ale pekný kvet

Púpava síce nevyzerá tak ohromujúco ako napríklad ruža, ale ani jej nechýba príťažlivosť. Aj preto sa občas vyberá do vázy.

Je to odolná rastlina, ktorá môže dorásť do výšky prekračujúcej 30 cm. Má vretenovitý koreň a dutú stonku, ktorá sa vyznačuje lepkavou tekutinou podobnou mlieku, ktorá po stlačení vyteká.

Prvýkrát ho podrobne opísal v západnom svete istý majster Wilhelm, ktorý mu dal latinský názov Ortus Sanitis.

Bolo to rok pred objavením Ameriky, v roku 1491. To však neznamená, že ju už predtým neskúmali v iných častiach sveta. V Číne je známy už celé stáročia.

Táto rastlina sa veľmi ľahko šíri, čo môže vadiť najmä záhradníkom, ktorí chcú mať všetko tip top, a žlté kvety im do ich plánov hádžu vidle.

Hoci často môžu byť rušivým elementom, určite nie je múdre úplne odstrániť púpavy z vášho okolia. Koniec koncov, nikdy neviete, kedy sa vám môžu hodiť. Obsahujú veľa liečivých látok. Tie sa nachádzajú nielen v jednej časti rastliny, ale aj v koreni, kvete a listoch. A dá sa použiť na prípravu čaju.

Pozitívne vlastnosti púpavového čaju

Púpavový čaj vám môže priniesť celý rad výhod, a hoci by ste sa v prípade ťažkostí nemali spoliehať len naň, dokáže odstrániť mnohé nepríjemné stavy ešte skôr, než vás napadne ísť k doktorovi. A ako môžete využiť čaj?

  • Skvele pôsobí ako prírodné diuretikum. To znamená, že ak máte problémy s močením, odvar z púpavy by vám mal pomôcť. Zvyčajne stačí, ak si dáte dva poháre s odstupom niekoľkých hodín. Keďže púpava je diuretikum, je veľmi účinná aj pri prevencii infekcií močových ciest. Je ideálny v kombinácii s bylinami, ktoré sú špeciálne zamerané na boj proti infekciám, ako napríklad konvalinka.
  • S jeho pomocou môžete dokonca schudnúť niekoľko kilogramov. Iste, nebude bežať za vás ani vás nezastaví pred chrumkaním, ale pretože môže spomaliť niektoré enzýmy, ktoré pracujú počas trávenia, môže pomôcť lepšie rozložiť tuk.
  • I keď to nie je priamo vedecky potvrdené, čajom je možné liečiť mierne poruchy trávenia. Odvar môže dokonca liečiť zápchu.
  • Ak čaj z koreňa púpavy zvyšuje tok žlče, je dobré používať púpavový čaj na čistenie pečene. To je užitočné nielen po niekoľkých dňoch pitia.
  • Existujú štúdie, podľa ktorých koreň púpavy môže tiež pomôcť v boji proti niektorým typom melanómu. To je však stále vo fáze výskumu. Takže neočakávajte žiadne zázraky v tomto prípade a radšej sa spoliehajte na modernú medicínu.

Samozrejme, rôzne druhy púpavového čaju si môžete kúpiť v obchode so zdravou výživou alebo v lekárni, ale ak vám táto rastlina kvitne v záhrade alebo na dvore, môžete si z nej pripraviť čaj doma svojpomocne.

Vôbec to nie je zložité.

Čaj sa zvyčajne nevyrába z celej rastliny, ale z jej jednotlivých častí, t. j. kvetu, listov a koreňa.

Kvetinový čaj

Na prípravu čaju z púpavových kvetov budete potrebovať desať kusov púpavy alebo púpavových kvetov. Tie by sa mali najprv dôkladne očistiť pod vodou, aby sa odstránili všetky nečistoty a najmä hmyz, ktorý sa na nich mohol usadiť.

Dôležité je tiež zbaviť sa zelených častí na spodnej časti hlavy.

Ošetrené kvety potom vložte do sitka alebo pohára a zalejte vriacou vodou. Na rozdiel od iných čajov je potrebné kvety namáčať približne dvadsať minút, aby sa z nich získalo čo najviac potrebných látok. Čaj bude trochu studený, ale stále chutný. Môže sa trochu ochutiť, najlepšie medom.

Prínosy listov

Na prípravu čaju z púpavových listov je potrebných päť listov. Dôkladne ich umyte studenou vodou a potom ich najemno nastrúhajte. Môžete ich tiež spracovať v mažiari. Rovnako ako v prípade kvetov môžete lístky buď vložiť do šálky, alebo ich nechať v čajovom sitku. Infúzia by mala trvať približne desať minút.

Koreňový vývar

Na získanie koreňa je potrebné vykopať celú rastlinu. Koreň je potrebné dôkladne umyť, najlepšie pod studenou tečúcou vodou. Nie je potrebné dávať príliš veľa koreňa, stačia asi dve čajové lyžičky.

Pred použitím ho však treba nastrúhať nožom.

Predtým, ako začnete čistiť, dajte zovrieť liter vody a keď voda začne bublať, vložte do nej nakrájaný koreň. Je dobré nechať vodu ešte minútu variť a potom ju vypnúť. Po štyridsiatich minútach lúhovania by mal byť čaj hotový.

Pošli tento příspěvek svému blízkému