Rolling / Roller

Cesta od čajových lístkov k lahodnému nápoju je pomerne dlhá. Spracovanie čaju má niekoľko fáz a jednou z nich je valcovanie.

Niektoré čaje sa stále spracovávajú ručne. Bežne sa však táto fáza spracovania čaju uskutočňuje v takzvanom valci.

Tá má podobu železného stola, nad ktorým je umiestnená dutá vaňa v tvare valca.

Čajový lístok sa v ňom otáčaním doštičiek stočí do tzv. twistu. Takto sa čaj spracováva približne 20 minút. Cieľom tohto postupu je narušiť list a vyvolať uvoľňovanie bunkovej šťavy, ktorá obsahuje enzýmy.

Rolovanie je veľmi dôležité pre kvalitu čaju.

To umožňuje správnu fermentáciu v ďalších fázach výrobného procesu. Celý proces možno podľa potreby opakovať. Dávať pozor na úroveň je kľúčové, pretože zle vykonané rolovanie neskôr negatívne ovplyvní vzhľad, trvanlivosť a chuť čaju.

Pošli tento příspěvek svému blízkému