Šípkový čaj

Cítite sa prechladnutí alebo unavení? Najjednoduchším spôsobom, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť prechladnutia alebo choroby, je piť šípkový čaj.

Čo je to a ako sa pestuje

Šípkový čaj je čaj z plodov šípky, ktoré sa zbierajú na jeseň. Šípky by mali byť úplne zrelé a červené. Po zbere sa sušia alebo sa z nich dá vyrobiť šípkový sirup alebo marmeláda, z ktorých sa dá pripraviť aj čaj. Pridávajú sa aj do pečených čajových zmesí s iným ovocím, ako sú jablká, hrušky, slivky, čučoriedky alebo maliny.

Z šípok sa dá pripraviť nielen čaj, ale aj víno alebo omáčka k mäsu, ktorá sa tradične konzumuje so zverinou.

Ruža šípová je divoká ruža, ktorá rastie voľne na okrajoch ciest, pasienkov alebo v blízkosti lesov. Rastie divoko v celej Európe a Amerike, kam ju zavliekli osadníci a kde vyhynula. Jeho liečivé účinky sú známe od nepamäti a je charakteristický veľmi výraznou vôňou svojich kvetov, ktoré sa dajú konzumovať a pripravovať z nich čaje alebo sirupy.

Môžete si ho zasadiť doma

Šípky si môžete zasadiť do záhrady. Rozmnožuje sa odrezkami a čoskoro z neho vyrastie statný ker. V horúcom lete si vystačí s dažďovou vodou a občasným zalievaním. Nie je to náročná rastlina a na jeseň vás odmení množstvom plodov.

Pri zbere dbajte na to, aby ste šípky zbierali na miestach, kde nie je veľká cestná premávka alebo znečistenie. Šípky by mali byť zdravé a tvrdé. Nevyberajte príliš mäkké, pretože sú prezreté a mohli by pokaziť celú várku. Najlepšie je zbierať šípky na horských svahoch, kde je čistý vzduch a zdravé prostredie.

Na zber šípok použite plátenné vrecko alebo košík, aby sa nezaparili.

Ako piť

Šípky sa po zbere vysušia. Ak si chcete pripraviť čaj, stačí ich hodiť do sitka a zaliať horúcou vodou. Potom ich treba lúhovať približne 10 minút, kým čaj nezíska mierne červenkastú farbu.

Šípkový čaj je najlepšie piť večer, keď ste po dlhom dni unavení a zabalení do deky. Má jemnú chuť a vôňu a môže sa sladiť, najlepšie medom, ktorý je účinný aj proti prechladnutiu.

Najznámejšie recepty a návody na prípravu

Najjednoduchšie je zaliať šípky, či už sušené alebo čerstvé, horúcou vodou, najlepšie tak, aby bola tesne pred bodom varu. Príliš horúca voda by mohla zničiť cenný vitamín C, ktorý šípky obsahujú. Čaj sa potom nechá lúhovať 10 minút, ale môže to byť aj 24 hodín, aby sa dosiahol maximálny výsledok. V niektorých receptoch sa odporúča, aby sa sušené šípky pred vylúhovaním rozdrvili.

Šípkový sirup, ktorý sa používa aj na prípravu čaju, sa pripravuje varením šípok do mäkka a precedením cez sito. Semienka a šupky by sa v slanom náleve znehodnotili. Sirup sa potom konzervuje a sladí cukrom.

Čučoriedky sú veľmi kyslé, preto je potrebné pridať viac cukru ako do bežných ovocných džemov a sirupov.

Šípky je možné pred varením aj odkôstkovať, ale v šípkach sú malé štetinky, ktoré pichajú do prstov a svrbia ich. Preto je lepšie variť ich vcelku.

Šípky sa môžu použiť na výrobu likéru. Umiestňujú sa do kvalitného alkoholu na dobu až 5 týždňov a potom sa zmiešajú s vodou a cukrom. Môže sa popíjať ako aperitív.

Zdravotné výhody

Šípky sú taká malá vitamínová bomba. Majú obzvlášť vysoký obsah vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Pomáha liečiť choroby, najmä chrípku a prechladnutie. Pomáha tiež pri vstrebávaní niektorých minerálov a stopových prvkov.

V čaji nájdete flavonoidy, ktoré sú účinnými antioxidantmi a majú preventívny a liečebný účinok proti mnohým ochoreniam, vážnym aj miernym zápalovým ochoreniam. Šípky sú veľmi účinné najmä pri zápaloch hrdla a horných dýchacích ciest, ako aj priedušiek. Šípkový čaj by sa mal piť najmä v zimnom období, keď je obdobie častých prechladnutí a chrípok.

Je to najlepšie ako preventívne opatrenie, ale aj ako doplnková liečba samotného ochorenia.

Posilňuje imunitný systém a je veľmi účinný pri hojení rán. Pomáha pri žalúdočných problémoch a poruchách trávenia. Je vhodný aj na redukčnú diétu. Nálev je veľmi chutný a nie je potrebné ho príliš sladiť. Zatiaľ čo čerstvé šípky sú veľmi kyslé, čaj zo sušených šípok nie je taký kyslý.

Je účinný proti kašľu a bronchitíde. Reguluje krvný tlak a má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém. Šípky sú vhodné pre srdce a cievy. V šípkach sú zastúpené aj vitamíny A, K a B, obsahuje aj karotény, ktorých potreba sa zvyšuje najmä v lete pri opaľovaní.

A vo forme oleja

Zo šípok sa vyrába aj šípkový olej, ktorý spomaľuje starnutie pokožky, účinne pôsobí proti vráskam, hydratuje a posilňuje obranyschopnosť pokožky. Je účinný pri liečbe a redukcii jaziev. Vhodné pre citlivú, zrelú a suchú pleť. Ocenia ho ženy, ktoré nemajú rady príliš mastné krémy a oleje. Šípkovú masku na tvár si môžete pripraviť aj s jogurtom.

Jednoducho ich rozdrvte a šťavu zmiešajte s jogurtom.

Šípky pôsobia protizápalovo, preto sa používajú aj na výrobu mastí, ktoré sa potom môžu kombinovať s inými bylinami, ako je ľubovník bodkovaný, nechtík lekársky alebo harmanček.

Pošli tento příspěvek svému blízkému