Sypaný čaj

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov a pije sa na celom svete, hoci dnes sa pod názvom čaj objavuje aj mnoho výrobkov, ktoré s čajovníkom nemajú nič spoločné.

Čaj pijeme už tisícky rokov

V tomto texte sa nebudeme zaoberať ovocnými ani bylinnými čajmi, ale len originálnymi čajmi, ktoré sa získavajú buď z čajovníka čínskeho (Camellia sinensis), alebo z čajovníka assámskeho (Camellia sinensis var. Assamica).

Je zaujímavé, že kvety kamélie patria do rovnakej čeľade čajovníkov a rod s botanickým názvom Camellia, do ktorého čajovníky patria, dostal svoje meno vďaka českému botanikovi. Bol tiež misionárom a členom jezuitského rádu a volal sa Georg Joseph Kamel.

Kde sa čaj pestuje

Oba druhy čajovníka sú vždyzelené rastliny, ktoré sa pôvodne vyskytovali na hraniciach Číny a Indie. Prirodzene dorastá do výšky 5 až 15 metrov, ale môže byť aj vyšší. Pri poľnohospodárskom pestovaní sa však rastliny udržiavajú vo výške približne jedného metra, aby sa z nich dali ľahšie zbierať čajové lístky.

Čajové plantáže určite poznáte aspoň z fotografií.

Pestujú sa v typických dlhých pásoch a pred prvým zberom rastú najmenej 3 až 4 roky. Čajovník je pripravený produkovať čajové lístky celé desaťročia, ale na niektorých miestach majú čajovníky aj 100 rokov. V súčasnosti sa čaj pestuje v mnohých krajinách sveta v trópoch a subtrópoch.

Wuyi

Čaju Assam sa najlepšie darí v teplejších oblastiach a nížinách, čínsky čaj znáša chladnejšie podnebie. V súčasnosti však existuje viacero hybridov.

Čajovníky sa pestujú v nadmorskej výške od 0 do 2 500 metrov, pričom čím vyššia je nadmorská výška, tým je čaj kvalitnejší.

Tradiční výrobcovia čaju pochádzajú z Azie – Číny, Indie, Srí Lanky, Taiwanu, Japonska, Indonézie, Pakistanu, Iránu, Nepálu, Bangladéša.

Čaj sa však pestuje aj mimo Ázie, napríklad v Austrálii, Argentíne, Tanzánii, Ugande, Burundi, Keni a ďalších krajinách. Lístky sa zbierajú niekoľkokrát do roka a vždy je presne predpísané, ktorú časť čajovníka môžu zberači odštipnúť. Čím mladšie sú lístky, tým vyššia je cena čaju.

Ostatné čaje
Hoci sa mnoho ľudí domnieva, že čierny, biely a zelený čaj nepochádzajú z tej istej rastliny, opak je pravdou. Chuť, farba a ďalšie vlastnosti jednotlivých druhov čaju závisia od spôsobu spracovania čajových lístkov a tiež od ich veku. Spracovanie zozbieraných čajových lístkov zahŕňa zvliekanie, valcovanie, fermentáciu a sušenie.

Čierny čaj sa fermentuje pri teplote približne 30 °C a vysokej vlhkosti.

V dôsledku oxidácie sa farba lístkov mení zo zelenej na čiernu, čím čaj získava inú chuť a vôňu. Nálev, ktorý vznikne namáčaním listov čierneho čaju, je zlatistý až hnedý. Existuje mnoho druhov čiernych čajov v závislosti od miesta pôvodu a ďalšieho spracovania.

Okrem jednotlivých čajov sa predávajú aj čajové zmesi viacerých druhov, ochutené čaje a aromatizované čaje. Ochutené alebo ochutené čaje môžu byť ochutené korením, ovocím, karamelom, alkoholom a inými voňavými zložkami. Medzi ochutené čaje patrí napríklad obľúbený Earl Grey, ktorého vôňa a chuť pochádza z bergamotu.

A bez fermentácie

Zelený čaj prechádza len malou alebo žiadnou fermentáciou. Aby sa tomu zabránilo, čajové lístky sa zahrievajú v pare alebo na veľkých panviciach a celkové spracovanie trvá len niekoľko dní. Vďaka tomu zostanú lístky zelené a čajový nálev svetložltý až žltozelený.

Takto sa čaj pôvodne pil v Číne aj Indii pred 5000 rokmi; fermentované verzie čaju sú oveľa mladšie, staré len niekoľko stoviek rokov.

Biele čaje sa získavajú z najmladších listov a ešte nevyvinutých rozstrapatených bielych púčikov. Oxidácia je v bielom čaji veľmi jemná a prirodzená. Dochádza k nemu počas opadávania čajových lístkov. Oxidované časti listu sú hnedasté, zvyšok je zelený.

Čajové rastliny určené na pestovanie bieleho čaju sa niekedy dokonca pestujú v tieni, aby sa znížilo množstvo chlorofylu v listoch (zeleného farbiva).

Čo je sypaný čaj

?
Sypaný čaj je čaj vo forme, ktorú ľudstvo pozná už tisícky rokov. Ide o čajové lístky spracované rôznymi spôsobmi fermentácie, ale vždy ide o výsledok ručného zberu so zachovanými lístkami alebo ich časťami.

Kvalitný sypaný čaj sa nevyrába z čajových lístkov, ktoré boli roztrhané zberačom, a nikdy to nie je čajový prach, ktorý sa sype do čajových vrecúšok v priemyselných závodoch na spracovanie potravín, ale skutočné čajové lístky. Kvalita sypaného čaju je preto oveľa vyššia ako kvalita čajových vrecúšok.

V krajinách ako Čína a Japonsko sa pri čajových obradoch pripravuje skutočne sypaný čaj.

Na dosiahnutie kvalitného výsledku by sa mal sypaný čaj pripravovať odporúčaným spôsobom. To sa týka tak teploty vody, ktorou sa čajové lístky zalievajú, ako aj dĺžky lúhovania a vhodných nádob (porcelánových, keramických, sklenených), v ktorých sa čaj podáva.

Sypané čaje sa predávajú buď na hmotnosť, alebo v originálnych, väčšinou kovových nádobách, ktoré dokonale uchovávajú správnu čajovú arómu a jemnú chuť.

Čaj pomáha

Čaj je nielen skvelým stimulantom, ale pomáha aj pri prechladnutí a zelený sa odporúča aj ako dobrý nápoj na chudnutie. Vychutnávanie šálky dobrého čaju môže byť tiež skvelým spôsobom, ako zlepšiť vašu duševnú pohodu.

Pošli tento příspěvek svému blízkému