Yerba maté čaj

Nápoj s názvom Yerba maté pochádza z Južnej Ameriky. Z technického hľadiska však nejde o klasický čaj. Maté sa pripravuje z rastliny s názvom Cesmina paraguajská, čo je ker alebo skôr nízky strom dorastajúci do výšky 10 metrov. Yerba maté sa teda nevyrába z listov klasického čajovníka.

Dokonca aj príprava Yerba maté na predaj ako posilňujúceho nápoja je trochu odlišná od výroby čaju. Zbierajú sa nielen listy, ale aj časti stoniek a väčšina balených maté obsahuje práškovú zložku, ktorá pri zalievaní vystupuje na povrch.

Pri pohľade na ponuku v obchodoch zistíte, že existujú desiatky, možno stovky druhov maté, z ktorých každý má trochu inú farbu, hrubosť a chuť.

Netradičná príprava

Súvisí to s veľmi špecifickou prípravou, ktorá zahŕňa nielen sušenie, ale napríklad aj údenie. Maté sa suší relatívne krátko a pri vyšších teplotách a fermentácia prebieha zvyčajne len čiastočne.

Preto môžete na trhu nájsť zelené maté s veľmi jemnou chuťou.

Medzi Juhoameričanmi sú však najobľúbenejšie “údené” verzie, t. j. maté, ktoré bolo silne spracované a vyúdené. Chuť a vôňa takéhoto nápoja niekedy pripomína tabak, čo mnohých ľudí odrádza. Niektorí ľudia však majú radi Yerba maté pre jeho špecifickú chuť a užitočné vlastnosti.

Prospešné vlastnosti Yerba mate

Yerba maté je nápoj, ktorý obsahuje mnoho prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie.

  • Energizuje – obsahuje matín (variant kofeínu), ktorý nespôsobuje nával energie ako kofeín v káve, ale má výrazne dlhotrvajúci účinok bez prudkého poklesu energie na konci.
  • Upokojuje psychiku – priaznivo pôsobí na centrálny nervový systém a normalizuje biorytmus. Na rozdiel od kávy prispieva k stabilizácii spánku.
  • Zlepšuje imunitu organizmu a zbavuje ho toxínov – Yerba maté je plné vitamínov a antioxidantov. Je vhodný na pravidelnú očistu organizmu, napríklad od ťažkých kovov, ktoré pomáha z tela odstraňovať
  • V menších dávkach podporuje zdravie srdca a ciev
  • Pomáha chudnúť – podobne ako káva, aj Yerba maté pomáha naštartovať spaľovanie a zrýchľuje metabolizmus. Pomáha tiež zbaviť sa nadmernej chuti do jedla.
  • V Južnej Amerike sa verí, že pomáha v boji proti baktériám a často sa užíva ako podporný prostriedok počas choroby
  • Podporuje činnosť žalúdka a čriev. Urýchľuje metabolizmus a pomáha čistiť črevá.
  • Pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky veria, že zvyšuje silu a radosť zo života.

Ako správne pripraviť Yerba mate

Príprava Yerba mate doma nie je vôbec zložitá. Je však potrebné dodržiavať niekoľko základných odporúčaní, aby ste si vychutnali chuť nápoja a zároveň čo najlepšie využili všetky jeho prospešné vlastnosti, ktoré tento jedinečný nápoj ponúka.

V Južnej Amerike majú trochu unikátny prístup k príprave Yerba maté, čo je spôsobené tým, že Yerba maté pijú v podstate od rána do večera. Tradičnou nádobou na prípravu Yerba maté je Kalabasa, ktorú si môžete kúpiť v Českej republike. Kalabasa sa tradične vyrába z malej vydlabanej tekvice. V súčasnosti sa samozrejme používajú aj keramické a iné materiály.

Stačí obyčajný hrnček

Samozrejme, môžete použiť aj obyčajný hrnček. Kvalita nápoja nie je ovplyvnená použitým náčiním.
Juhoameričania si však doprajú naozaj silné dávky Yerba maté, keď naplnia kalabasu aspoň do dvoch tretín a potom ju zalejú trochou vody. Začínajúci používateľ Yerba Maté by však mal začať s podstatne menšou dávkou.

Yerba maté by sa nikdy nemala pripravovať s vriacou vodou – vhodná je teplota maximálne 75 °C.
Vyššia teplota zničí všetky vitamíny a prospešné látky, ktoré Yerba maté obsahuje.

Existuje aj studená verzia Terere – miestni obyvatelia ju pripravujú napríklad s mätou alebo ovocnými šťavami. Čas prípravy je niekoľko hodín. Terere sa potom môže podávať napríklad s ľadom.

Bez bombilly sa nezaobídete

Hlavným špecifikom pitia Yerba maté je typická bombilla. Na prvý pohľad vyzerá ako slamka. Na konci však nájdete akési sitko, ktoré uľahčuje pitie nápoja.

Piť Yerba maté ako čaj je v podstate nemožné.

Jedinou výnimkou je maté v klasických čajových vrecúškach, ktoré však obsahujú len veľmi malé množstvo nápoja a stoja podstatne viac ako sypané Yerba maté vo väčšom balení (štandardné balenie je 500 gramov).

Pri pití maté bez bombilla musíte neustále bojovať s drobnými kúskami listov a stoniek, ktoré kazia pôžitok z nápoja. Na druhej strane, Bombilla vám umožní naplno si vychutnať maté všetkých druhov a hrubosti.

Na čo si dať pozor pri pití a príprave

Nikdy nepripravujte yerba maté s vriacou vodou a nikdy ho nepite pri teplote nad 75 °C. Nielenže sa ochudobňujete o najcennejšie antioxidanty a vitamíny, ale vystavujete sa aj riziku.

Podobne ako varená káva a iné nápoje s vysokou teplotou môže varená Yerba maté prispievať k vzniku rakoviny pažeráka a tráviaceho traktu.

Yerba maté nie je vhodná ani pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo inými ochoreniami srdca a obehového systému.

Pošli tento příspěvek svému blízkému