Ako je to s čajom a tehotenstvom? Je to problém? Nesmú sa piť všetky sypané čaje alebo len niektoré? Čo na to vlastne hovoria samotní Číňania, alebo dokonca tehotné Číňanky z čajovej kultúry?
Do Číny sme leteli s touto otázkou a nečakali sme, že dostaneme toľko protichodných názorov… Našťastie, s vyšším počtom respondentov sa odpoveď (nie z pohľadu českej medicíny, ale národa, kde je pitie čaju rovnako prirodzené ako dýchanie) začala viac kryštalizovať.
Po približne xx otázkach sme dospeli k nasledovnému:
- zelené a biele čaje sa neodporúčajú vôbec (len zriedené a skôr na ochutnanie na jazyku ako na pitie).
- polozelené (konkrétne Phoenix a RouGui/Sorrel) sa tiež vôbec neodporúčajú.
- červené/čierne sa často odporúčajú (majú veľa aminokyselín a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre malého chlapca).
Čo si z toho môžeme vziať? Ak pijete sypané čaje, tak spíš s mierou (ak ste na ne zvyknutí), ale určite sa vyhýbajte zeleným, bielym (majú najviac teínu) a polozeleným.
Vrelo odporúčané (aj tehotnými Číňankami milujúcimi čaj) boli červené z oblasti Wuiy – napríklad neparený Lapsang souchong. Práve preto sme vzali asi pol kila O:) A stále to bola organická kvalita. Vďaka Tea Fairy 🙂